Представете си, че се озовете в къща на великани: ще се

...
Представете си, че се озовете в къща на великани: ще се
Коментари Харесай

Децата ви обичат, защото…

Представете си, че се озовете в къща на великани: ще се катерите с кански старания, с цел да достигнете дръжката на вратата, столовете ще ви наподобяват като планини, които би трябвало да изкачите, с цел да стигнете до масата или да прегърнете великана... Точно по този начин ни виждат и децата – изпод на горе, като големи същества.

В образите на огромния, родителя, има доста значими неща, поради които дребните се влюбват и още от първите дни на живота си стартират да прибавят още аргументи, с цел да го обичат. Затова, когато ви се прииска да им се скарате, помислете си за тази обич и това, което точно я поражда и подхранва даже в сложни моменти.

Много са нещата, поради които сме почтени за обичане, само че това, което отключва безусловната обвързаност на децата към родителите е, когато разкрият сърцата си и дадат всичко от себе си.

Хлапетата обичат родителите си, защото…

…се усмихват. Когато видят мамината и таткова усмивка, те знаят, че всичко е наред. Този сигнал е доста значим за тях, тъй като когато родителите са усмихнати, и с те са щастливи.

…знаят всичко. Във всеки случай на децата им се коства тъкмо по този начин и това е прелестно, тъй като, когато те мислят, че мама и тате знаят всичко, ще се обръщат към вас за препоръки.

…в техните очи сте мощни и можете да ги отбраните. Чувството, че са предпазени, е измежду най-важните, от които се нуждае дребното дете. То въздейства на неговото светоусещане през целия живот и единствено родителите могат да го подхранят.

… сте на тяхна страна. Когато нещата не вървят, е значимо да осъзнаете, че е във ваша власт да овладеете повода в държанието на детето, която е породила казуса. Важно е децата да могат да разчитат на родителите си.

…помнят по какъв начин те са били дребни. На всяка възраст, даже когато пораснат, децата обичат да слушат истории за това какви са били като бебенца, по какъв начин радостно е било, когато са проходили, коя е била първата дума, която са произнесли…

…запазват успокоение. Крясъците са акт на беззащитност, на некадърност да решите проблемите и сигнал, че се предавате.

…в тях виждат вяра. Когато сте спокойни и уверени, когато действате самоуверено, дребните имат вяра, че и те могат да бъдат като нас, когато пораснат.

…с тях е радостно. Родителите са най-хубавата компания за детето – има вяра, че неговите мама и тате са способни да измислят най-хубавата игра.

…прекарват време с тях. Заедно и в диалози, и в разходки и игри, това за дребните е най-прекрасното нещо!

…позволяват им да бъркат. Децата са уверени, че родителите им могат да се оправят с всяка неточност, по тази причина е доста скъпо да знаят по какъв начин реагирате, когато те сбъркат.

…приготвят вкусна храна. И когато пораснат, те ще помнят вкуса на детството и с трогване ще описват на своите деца какво сте им приготвяли и по какъв начин хубаво е било. Това хубаво възприятие ще възпитава и тях, и техните деца, когато станат родители.

…отиват при тях, когато ги повикат. Родителският отклик на детските паники успокоява, само че и дава убеденост.

…позволяват да спят във вашето легло. Всички деца притичват да се сгушат в леглото на родителите си и са доста щастливи, когато са с тях.

…не ги съпоставят с другите деца. Сравнението доста наранява и е незаслужено, когато родителите съпоставят слабите страни на своето дете с най-хубавите качества на друго дете. Способността да чувствате, че детето ви има стойност, и то да е решително, че е по този начин, е скъпа.

…намират време да гледате домашните представления, които децата устройват, да украсявате дома с техните рисунки, да показвате, че ви е забавно с тях. Родителите са първата аудитория на своите деца, първите, които им ръкопляскат и им се възхищават. Тези техни дребни победи, които насърчаваме, придават доста наслада на тяхното щастливо бъдеще.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР